Menu główne
Strona główna
Aktualności
Lokalizacja i kontakt
Pełna oferta
Cennik
Galeria
Linki

Miody odmianowe
Rzepakowy
Akacjowy
Wielokwiatowy
Gryczany
Wrzosowy
Lipowy
Spadziowy
 

Pyłek pszczeli
Pyłek kwiatowy-pszczeli

Propolis
Propolis-kit pszczeli

Wosk pszczeli
Świece woskowe
 

Produkty
Kosmetyki
Suplementy diety
Sprzęt pszczelarski
 

Miody odmianowe

MIÓD RZEPAKOWY
W stanie płynnym jest bezbarwny albo w kolorze słomkowym. Po skrystalizowaniu jest barwy biało kremowej. Krystalizuje szybko ze względu na dużą zawartość glukozy, przyjmując konsystencję mazistą. Zapach ma słaby, zbliżony do zapachu kwitnącego rzepaku. Miód rzepakowy stosowany jest w chorobach układu krążenia (miażdżyca), w chorobach wątroby oraz przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych a także przy schorzeniach skóry. Wyrównuje w organizmie niedobory potasu. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała miażdżycy oraz poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze. Stosowany zewnętrznie, w przypadku oparzeń, zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcji. Przyśpiesza proces ziarninowania a w następstwie gojenia się ran.

MIÓD AKACJOWY
Zawiera dużą ilość fruktozy i dlatego krystalizuje bardzo powoli. Czysty miód akacjowy ma barwę jasnokremową, przechodzącą w bezbarwną. Po skrystalizowaniu, od białej do słomkowej. W zapachu słabo przypomina zapach kwiatów akacji. W pełni dojrzały miód akacjowy odznacza się większą niż inne miody zawartością sacharozy. Miód akacjowy ma zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nadkwaśnego nieżytu żołądka, zapaleń błony śluzowej i stanów kurczowych jelit. W chorobie wrzodowej miód akacjowy przyspiesza regenerację tkanki istniejących nadżerek i owrzodzeń. Wpływa również na perystaltykę jelit i odznacza się niską aktywnością biotyczną.

MIÓD WIELOKWIATOWY
Pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i górskich. Ma barwę jasnokremową, ale i herbacianą. Po skrystalizowaniu jest różnorodny, zależny od mieszanki nektarów przyniesionych do ula. Walory zdrowotne i lecznicze wynikają z różnorodności roślin, z których pszczoły korzystają. Szczególne zastosowanie, znajduje miód wielokwiatowy, w przypadku chorób alergicznych. O jego skuteczności decyduje różnorodność antygenów pyłkowych wchodzących w skład miodu wielokwiatowego.

Miód wielokwiatowy produkowany przez pszczoły w pasiece Krzysztofa Łukasiewicza pochodzi z terenu Parku Narodowego „Ujście Warty”.

MIÓD GRYCZANY
Ma barwę ciemnoherbacianą do brązowej, zapach bardzo silny i przypominający zapach kwiatów gryki, który utrzymuje się bardzo długo w czasie przechowywania. Miód ten ma słodki, zdecydowanie ostry, piekący smak. Krystalizacja miodu przebiega wolno, około dwóch, trzech miesięcy. Przechowywany w temperaturze pokojowej, po pewnym czasie, w miarę postępowania procesu krystalizacji, rozdziela się zwykle na dwie warstwy: górną płynną i dolną skrystalizowaną. W niższej temperaturze (10-14oC) miód ten krystalizuje równomiernie. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek. Sprzyja tworzeniu się kostnicy po złamaniach.

MIÓD WRZOSOWY
Ma barwę bursztynowoherbacianą z jaśniejszym lub ciemniejszym odcieniem, o silnym  bardzo przyjemnym zapachu, nieco podobnym do zapachu kwiatu wrzosu i słodkim, lekko gorzkawym, charakterystycznym, bardzo przyjemnym smaku. W temperaturze około 20oC miód wrzosowy żeluje się w ciągu kilku tygodni w galaretowatą masę. Taki specyficzny sposób "krystalizacji" jest właściwy tylko dla tej odmiany miodu. Znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia gardła i błony śluzowej jamy ustnej - zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia. Stosowany w leczeniu prostaty.

MIÓD LIPOWY
Może mieć barwę bardzo jasną, od prawie białej poprzez ciemniejszą aż do bursztynowej z zielonkawym odcieniem, zależnie od domieszki spadzi, która zwykle towarzyszy nektarowaniu lip i prawie zawsze występuje w tej odmianie miodu. Zapach miodu lipowego jest bardzo silny, podobny do zapachu kwiatów lipy. Smak słodki z nieco goryczkawym posmakiem, lekko piekący. W temperaturze około 20oC krystalizuje w ciągu kilku tygodni. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i uspokajająco. Stosowany w zapaleniu oskrzeli, grypie, kaszlu, gorączce oraz w stanach niepokoju i bezsenności.

MIODY SPADZIOWE

MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY
Charakteryzuje się brunatną barwą często z zielonkawym odcieniem, ma bardzo słabo wyczuwalny, lekko korzenny zapach, słodki smak (czasem z łagodnym gorzkawym posmakiem). Proces krystalizacji zachodzi w tym miodzie w ciągu kilku tygodni. Miód łączy w sobie delikatny smak miodów nektarowych i zwiększoną aktywność antybiotyczną spadziowych. Stosowany w zaburzeniach trawienia, przeziębieniach. Zmniejsza szkodliwe działanie używek (kawy, herbaty, alkoholu). Ma zdolność blokowania ołowiu.

MIÓD ZE SPADZI IGLASTEJ
Ma ciemną brązową barwę, z zielonkawym lub szarozielonkawym odcieniem, silny charakterystyczny zapach przypominający zapach igliwia lub żywiczny. Miód spadziowy krystalizuje w ciągu około pięciu do ośmiu tygodni. Przechowywany przez dłuższy okres w temperaturze około 20oC często rozwarstwia się na dwie części: górną płynną i dolną skrystalizowaną. Ma zastosowanie w leczeniach nieżytów górnych dróg oddechowych.

MIÓD ZE SPADZI LIŚCIASTEJ
Ma barwę brązową, nieco jaśniejszą od miodu ze spadzi iglastej, czasem z brudnozielonkawym odcieniem. Smak słodki, charakterystyczny, z nieco gorzkawym posmakiem. W opinii konsumentów jest to smak mniej atrakcyjny, niż miodu ze spadzi iglastej. Zapach tego miodu jest niezbyt silny, ale specyficzny. W temperaturze około 20oC zwykle krystalizuje w ciągu kilku tygodni. Wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną i większe wartości odżywcze niż miody nektarowe (większa zawartość składników mineralnych i inhibiny). Stosowany w anemiach, gruźlicy, chorobach krążenia i zaparciach.

Największy wybór naturalnych miodów pszczelich prosto z pasieki!
Naturalne POLSKIE miody przebadane laboratoryjnie!
www.pszczelnictwo.com.pl

 

Od 25.09.2004 stronę odwiedziło:

 

Pszczoły-portal pszczelarski Sklep internetowy